top of page
Wooden Furnitures

התמודדות עם רגשות שליליים באמצעות קבלה

תמונת הסופר/ת: יערה עירוןיערה עירון

תרפיית קבלה ומחויבות - ACT

טיפול קבלה ומחויבות (ACT) היא גישה בתוך הגל השלישי בפסיכותרפיה ששמה דגש על המושג "קבלה" - Acceptance, (והמחויבות Commitment, אבל זה כבר לפעם אחרת). ACT מבוססת על הרעיון שסבל ומצוקה פסיכולוגית נובעים לעיתים קרובות מניסיונותינו להימנע או לשלוט בחוויות (רגשיות, תחושתיות, מחשבתיות) בלתי רצויות. לכן, במקום לנסות לדכא ולהעלים את החוויות הקשות הללו, הגישה מעודדת אנשים לקבל אותן במלואן ולאמץ אותן כחלק מהחוויה האנושית השלמה.


קבלה כרוכה בהכרה ובאיפשור של חוויית קשת רחבה של כל המחשבות, הרגשות והתחושות, בין אם הם נעימים או לא נעימים. בטיפול המשלב קבלה נגיע בכוונה לתת מקום לכלל החוויות אלה בנוכחות בלתי שיפוטית וללא צורך לשנות או לתקן אותם. קבלה אינה מרמזת על השלמה או על פסיביות, אלא על בחירה אקטיבית להפסיק להיאבק נגד האתגרים ואי הנוחות הבלתי נמנעים של החיים, לאפשר להם להיות ולעבוד איתם ולצידם.


החיים לצד ובתוך הסבל

כאב וסבל הם היבטים אינהרנטיים של ההוויה האנושית. רגשות קשים, כגון עצב, פחד, כעס ובושה, הן תגובות נורמליות ותקפות לאתגרי החיים. על ידי קבלת רגשות אלה, אנו יכולים ללמוד להתייחס אליהם בצורה חומלת ומבינה יותר, במקום להסתחרר במעגל של הימנעות, דיכוי או רומינציה (חשיבת יתר שלילית חזרתית).


קבלה קשורה קשר הדוק למיינדפולנס ואיכויות של תשומת לב. כשמדברים על מיינדפולנס מדברים על מודעות ותשומת לב לרגע הנוכחי עם פתיחות, סקרנות וחוסר שיפוטיות. על ידי טיפוח מיינדפולנס, אנשים יכולים להתבונן במחשבותיהם וברגשותיהם ממרחק מה, מבלי "להסתבך בהם" "להיסחף איתם" או להיות מוצפים על ידם. סוג זה של תשומת לב מאפשר לחוש בהירות מנטלית ורגשית ולחוות דברים בפרספקטיבה אחרת, דבר שמאפשר להגיב בצורה אפקטיבית יותר לאתגרי וקשיי החיים.


הקבלה ב- ACT מוכוונת לא רק לחוויות פנימיות, אלא מופנית גם לנסיבות חיצוניות. זה כרוך בהכרה ובאימוץ מציאות החיים, שאינה תמיד אידיאלית ופעמים רבות יש פער בין הרצוי למצוי. אין זה אומר שאנשים צריכים להשלים עם חיי סבל או להימנע מלעשות מאמצים לשנות את נסיבות חייהם. במקום זאת, קבלה מאפשרת לאנשים לשחרר את ההתנגדות ולעסוק בפעולה מחויבת כלפי ערכיהם ומטרותיהם, גם לנוכח מצבים מאתגרים.


על ידי טיפוח קבלה, אנחנו יכולים ליצור דפוסי חשיבה, רגש ופרשנות גמישים יותר, המאפשרים לנווט את העליות והמורדות של החיים עם יותר חוסן ולחוות רווחה פסיכולוגית רבה. המשמעות של קבלה היא לא להרים ידיים או להיות פסיביים; מדובר בבחירה לחיות באופן מלא ואותנטי, לאמץ את כל ההיבטים של החוויה האנושית, גם את אלה שלא בדיוק נעימים לנו, ולנוע לעבר חיים משמעותיים וערכיים יותר.


כיצד ניתן לקבל רגשות שליליים? מה השלבים בדרך?

בתחילה מגיעה התנגדות לרגש השלילי, דחייה של חוויית חוסר הנוחות, חוסר הנעימות או הסבל. אנו עשויים לחוות מירמור, תסכול, כעס ואף ייאוש על כך שאנחנו מרגישים לא טוב. כאשר מתוך כוונה ננסה להביא מודעות לרגש השלילי נוכל לשים לשאול את עצמנו ולשים לב "מה אני בעצם מרגיש.ה עכשיו? מה קורה לי? מה נרגש שנוכח כעת?", לזהות אותו ולתת לו שם (תיוג). "אני מרגיש.ה עכשיו עצובה/כועסת/חרדה/...".


לאחר שזיהינו את הרגש ננסה לפנות לו מרחב חווייתי, נאפשר לו פשוט להיות (הוא הרי ממילא הגיע לבקר) ונתיידד איתו, ננסה להכיר אותו יותר מקרוב, להבין אותו, מדוע הופיע? מדוע עכשיו? מה הוא בא ללמד אותי? נשים לב מה קורה לנו בגוף בתגובה לרגש ולחקירת הרגש, ומה עוד עולה מתוכנו ונשים לב לנשימה. ניתן באופק אקטיבי להעמיק את הנשימה מתוך התכוונות להרפות ולשחרר את המתח הגופני והכיווצים הנלווים לרגש השלילי.





 

יערה

 

 

 



פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page