top of page
Wooden Furnitures

משמעות בחיים כאלמנט מרכזי בטיפול נפשי

תמונת הסופר/ת: יערה עירוןיערה עירון

מפגש בין אדם ומשמעות: המסע אל עבר המשמעות שבפנים

בפסיכולוגיה, נהוג להתייחס למשמעות כאל תחושה עמוקה של מטרה, של ערך ושל קוהרנטיות בחוויות החיים. חיפוש משמעות הוא מסע להבנת ה"למה" מאחורי הקיום שלנו והקיום בכלל, בעבר, בהווה ובעתיד. מה הדברים שמניעים אותנו, ומה הנרטיב שנותן לחיינו פשר ומטרה. פעמים רבות חיפוש אחר משמעות מהווה סיבה מרכזית (מודעת או לאו דווקא) לפניה לטיפול נפשי. 


האדם מחפש משמעות 

המוח האנושי נוטה באופן טבעי לחפש אחר מטרה ומשמעות. דומה שיש לנו כמיהה אינהרנטית למצוא משמעות, למצוא מצפן שינחה אותנו במורכבות הקיום. ואכן, נדמה כי חיים בעלי משמעות דומים למסע עם מצפן – המשמעות מספקת כיוון, מטרה ומסגרת לניווט בין האתגרים המגיעים לפתחנו. תחושת מטרה ברורה לא רק מנחה את פעולותינו, אלא גם תורמת לתחושת סיפוק ולאושר. 


מחקרים מצביעים באופן עקבי על כך שאנשים עם תחושת מטרה חזקה חווים רמות נמוכות יותר של מתח, חרדה ודיכאון. חיים משמעותיים מאפשרים חוסן, רווחה רגשית והשקפה חיובית יותר על החיים. 

לעומת זאת, חוסר משמעות יכול להטיל צל על בריאות הנפש, ולהוביל לתחושות של ריקנות, ייאוש וחרדה קיומית. תחושה של היעדר מטרה עשויה להתבטא בצורות שונות של מצוקה פסיכולוגית, ולתרום למצבים כגון דיכאון וחרדה.



איך חיים עם יותר משמעות? 

מול מטרות קונקרטיות ומוחשיות, לרוב לא תהיה לנו בעיה. בין אם מדובר במטרות קריירה או באבני דרך אישיות, אנו יודעים במידה זו או אחרת לנווט. עם זאת, כאשר השטח הופך למופשט, כאשר אנו מתחבטים בשאלות הרחבות יותר של קיומנו ומטרתנו, המסע הופך קשה פי כמה וכמה. אנו מחפשים משמעות עמוקה שתהווה עוגן בחיים המטלטלים, שתספק תחושת קוהרנטיות ופשר לחיינו. אך החיפוש אינו פשוט, המשמעות חמקמקה, והקושי לאחוז בה יכול להוביל  לרגעים רבים של אי נוחות ותסכול.


לפעמים אנו מנסים לערוך שינויים בחיינו כדי להתמודד עם התסכול הנלווה לחוסר המשמעות. אנחנו משנים קריירה, עוברים לדירה חדשה, יוצאים לחופשה או לריטריט ומשנים אווירה לכמה ימים. והנה - אנחנו מרגישים טוב אחרי השינוי. דרך חדשה ומלאת משמעות בפתח. אך מהר מאד אנו מבינים כי מדובר בנחמה זמנית, ובאופן בלתי נמנע מגיע הרגע בו שבות תחושות של ריקנות וחוסר ודאות קיומית ("בשביל מה כל זה בכלל?" מוכר?).


ההכרה בצומת זה יכולה להיות סימן עבורנו - מעין אור ירוק לחקירת אפיקים חדשים להבנת משמעות החיים. זוהי הזמנה לצאת למסע שלא בהכרח יחשוף תשובה נחרצת אלא יצייד אותנו בכלים לניווט בתוך המרחב העמום של המשמעות.


ככל שנמשיך במסע, אנחנו עשויים להבין שהאתגרים המובנים של החיים לא נעלמים, ושקשה (עד בלתי אפשרי) לספק תשובה חד-משמעית למשמעות שאנו מחפשים. במקום זאת, נוכל לאמץ לאט לאט את החיים במלואם, מתוך הכרה בכך שהמסע שלנו הוא שילוב של אושר וצער כאחד.


הוגים אקזיסטנציאליסטים, כמו ויקטור פרנקל, סללו את הדרך למציאת משמעות גם בתוך מצבי מצוקה. פרנקל, ניצול שואה ומייסד גישת הלוגותרפיה, טען כי אנשים יכולים למצוא משמעות גם בנסיבות המאתגרות ביותר על ידי אימוץ החופש שלהם לבחור את תגובותיהם. 


"משמעות החיים משתנה מאדם לאדם, מיום ליום, ומשעה לשעה. מה שחשוב לכן הוא לא משמעות החיים בכלליות, אלא המשמעות הספציפית של חיי האדם ברגע נתון" 

~ ו. פרנקל ~


משמעות החיים משתנה מאדם לאדם, מיום ליום, ומשעה לשעה. מה שחשוב לכן הוא לא משמעות החיים בכלליות, אלא המשמעות הספציפית של חיי האדם ברגע נתון ~ ויקטור פרנקל
המשמעות המשתנה מרגע לרגע

תובנותיו של פרנקל מדגישות את כוחה הטרנספורמטיבי של מציאת משמעות בחיים והחשיבות של חתירה אקטיבית לעבר משמעות. פרנקל טען שבכל דבר, יומיומי ככל שיהיה וקשה ככל שיהיה, ניתן למצוא משמעות


המשמעות אינה יעד סופי שיש להגיע אליו, אלא היא משהו שניתן לחוש בכל רגע ורגע, בדברים ה"טובים" וה"לא טובים" כאחד. אז אולי במקום לנסות לחפש משמעות, אפשר לייצר בתוכנו את המשמעות שבעצם קיימת בכל. 


את המסע אל עבר חיים שיש בהם יותר משמעות, אפשר להתחיל ממגע אמיתי ואותנטי עם המציאות היומיומית שלנו. מנכונות לחקור את מה שישנו, את מה שאינו ואת חוסר הוודאות הנלווה לכל. להתחיל להתייחס למשמעות כאל בת לוויה למסע החיים הממשיך ומתפתח.


 

יערה

 



מחקרים מצביעים באופן עקבי על כך שאנשים עם תחושת מטרה חזקה חווים רמות נמוכות יותר של מתח, חרדה ודיכאון. חיים משמעותיים מאפשרים חוסן, רווחה רגשית והשקפה חיובית יותר על החיים. 




פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page