top of page
Wooden Furnitures

מינימליזם כנתיב לשיפור הבריאות הנפשית

תמונת הסופר/ת: יערה עירוןיערה עירון

מינימליזם: תהליך של בחירה וארגון מחדש


מינימליזם הוא דרך חיים בשאיפה להפחתת חפצים ורכוש חומרי. פחות בגדים ונעליים, פחות ריהוט, פחות סטים של צלחות וכוסות, פחות ערמות של חפצים על המדף או במגירה, פחות דקורציה, פחות עומס ויזואלי, פחות קניות וצרכנות. פשוט – פחות.


בבואנו לאמץ אורח חיים מינימליסטי, נתבונן תחילה על מה יש בבעלותנו, כל הדברים החומריים שסביבנו, ונתחיל בתהליך של מיון – בחירה מה נחוץ לנו ומה פחות? מה משאירים ומה משחררים (יש הרבה מה להגיד על איך וכמה ומאיפה בכלל מתחילים, אך לא ארחיב על כך כאן).


אחרי שמסרנו, תרמנו ונפטרנו מחפצים שלא נחוצים לנו החלל סביבנו מתפנה ונוצר יותר מרחב. בשלב הזה נרצה להתבונן על המרחב שנוצר ולארגנו מחדש. אולי נחליט למקם במרכז השולחן ספר או פסלון שבחרנו להשאיר, אולי נמצא שאנחנו כבר לא צריכים כל כך הרבה מקום אחסון ואפשר להפחית גם בריהוט המשמש לזה.


התהליך הזה של - התבוננות > מיון ובחירה בנחוץ ובמשמעותי > פינוי העודף > התבוננות במרחב החדש שנוצר > ארגון המרחב החדש תוך הבלטת המשמעותי > מיון ובחירה נוספים בעת הצורך -  מפחית את העומס הפיזי (והמנטלי) ומייצר לנו מרחב מאוורר יותר להתנהלות בחיי היומיום. המרחב החדש הזה מחולל תמורות בנפשנו; החל מהפחתת לחץ ועומס קוגניטיבי, הגברת תחושות של שלווה ורגיעה, ועד לפינוי מקום ליצירתיות ולפרודוקטיביות.


כאשר בוחרים באורח חיים מינימליסטי ועוסקים במלאכת התיעדוף הפיזי, מתחיל לקרות בתוכנו תהליך תיעדוף נפשי. בעולמנו רווי הגירויים ועתיר הרכוש, מושג המינימליזם התגלה כמגדלור של פשטות ובהירות מנטלית. ואכן, מינימליזם עוסק לא רק בארגון החלל הפיזי; זוהי פילוסופיה שלמה המרחיבה את השפעתה הרבה מעבר לעיסוק ברכושנו החומרי. כאשר אנו מיישמים בחיינו מינימליזם, יש לכך פוטנציאל להשפיע עמוקות על רווחתנו הנפשית.

 

 


מינימליזם מיינדפולנס רווחה נפשית והפחתת סטרס


מינימליזם ובריאות נפשית


מינימליזם מנטלי - לפשט את המוח


העומס בסביבה הפיזית שלנו משקף לעתים קרובות את הכאוס בתוך מוחנו. חלל מסודר מקדם תחושת רוגע, מפחית מתח ומאפשר מיקוד ופרודוקטיביות משופרים. אם נאמץ גישה מינימליסטית למרחב ולרכוש שלנו נוכל ליצור סביבה המטפחת בהירות מנטלית.


מעבר להשפעה הישירה של חלל מאוורר מעודפים על נפשנו, מינימליזם מכוון במהותו לחיים מלאי כוונה (intentional living), השמים דגש על מה שחשוב באמת. זה מוביל אותנו להתבונן בחיינו, להבין מה חשוב לנו ומה פחות, ולהסיר לא רק את העומס הפיזי, אלא גם עומס נפשי בצורת מחויבויות והסחות דעת עודפות.


תהליך זה מערב התבוננות פנימית בקיים והערכה מחדש של סדרי עדיפויות, שחרור דפוסי חשיבה שליליים ופישוט המטען הרגשי שלנו. על ידי בחירה מודעת אילו מחשבות ורגשות אנחנו מנסים לצמצם ואילו אנו בוחרים לטפח, אנו מאפשרים לעצמנו מצב תודעתי חדש. באמצעות תהליך ההתבוננות, המיון וההפחתה הזה אנחנו מפנים יותר מקום למה שמוסיף ערך ומשמעות לחיינו.


חשוב שנזכור ש­­­­גם בפן הפיזי וגם בפן הנפשי, מינימליזם דורש מאיתנו התמדה ועקביות, התבוננות חוזרת והשקעה בתהליך. זה לרוב לא קל וסביר שיהיו חזרות אחורה בתהליך, אך עם זמן והתמדה מינימליזם הופך אוטומטי ופשוט יותר.

 

מינימליזם כהגדרה מחודשת של ערכים וסדרי עדיפויות


בחברה המונעת על ידי צרכנות, אנו מומטרים במסרים הקוראים לנו לרכוש ולהתחדש כל הזמן ושהאושר והנוחות שלנו תלויים בכך. מינימליזם מאתגר את הלך הרוח הזה על ידי העברת המיקוד מעושר חומרי לחוויות, למערכות יחסים ולצמיחה אישית. שינוי זה יכול להוביל לשינוי עמוק בבריאות הנפשית שלנו.


על ידי מתן עדיפות לחוויות וקשרים על פני רכוש חומרי, אנשים מוצאים עצמם חווים תחושת הגשמה עמוקה וסיפוק מוגבר לעתים קרובות יותר. כאשר אנו משוחררים מהלחץ של צבירת דברים, ארגונם במרחב וחיים בתוכם, יש לנו יותר פנאי ומשאבים להשקיע בפעילויות המטפחות את הרווחתה הנפשית והרגשית.

 

מינימליזם ומיינדפולנס


היבט מרכזי של מינימליזם הוא מיינדפולנס – תרגול נוכחות מודעת, ברגע ההווה, באופן בלתי שיפוטי. מיינדפולנס מעודד אותנו לשים לב לחוויות המתחלפות, להעריך את הדברים הקטנים ולהיות מעורבים באופן מלא בחיי היומיום שלנו.


הנוכחות הזו ברגע ההווה היא שמאפשרת לנו להיות בתשומת לב מוגברת ולחוש מה הדברים המשמעותיים עבורנו בכל רגע נתון, מה אנו מעוניינים לשמר, ומה ניתן להעביר מאיתנו הלאה. תרגול מיינדפולנס נקשר להפחתת חרדה, שיפור הוויסות הרגשי והגברת האושר הכללי.


בזכות היכולת לייצר בהירות מחשבתית ורגשית, מינימליזם עשוי להוות חלק משלים ומשמעותי בהתערבויות טיפוליות להפחתת מצבי חרדה, דיכאון והפרעות הקשורות ללחץ.


מינימליזם בבודהיזם


למינימליזם שורשים בפילוסופיה הבודהיסטית, בה התרגול של אי-היאחזות הוא מרכזי. המשנות הבודהיסטיות מדגישות את טבעם הארעי של רכוש חומרי ודוגלות בניתוק מתשוקות ארציות. על ידי ויתור על היקשרות לדברים חומריים, נפשיים ורוחניים, אנשים יכולים לשחרר את עצמם מהסבל שעולה מההיאחזות אליהם.


אם נצליח להשתחרר מעודפים בצורת חפצים, מחויבויות, קשרים לא מיטיבים, דפוסי חשיבה עיקשים, נוכל לשחרר מעלינו חלק מהסבל. מינימליזם, כפי שהוא נראה דרך עדשת הבודהיזם, מתיישב עם הרעיון ששביעות רצון אמיתית נובעת משלווה פנימית ומצמיחה רוחנית.


מינימליזם כזרז לבהירות מנטלית ורווחה נפשית


חקירת עקרונות המינימליזם יכולה להיות תוספת רבת עוצמה למסע עצמי לעבר רווחה נפשית כוללת. שילוב רעיונות אלה בחיי היומיום עשוי להציע לנו נתיבים חדשים לריפוי וצמיחה.


אימוץ מינימליזם הוא מסע טרנספורמטיבי לעבר ארגון חלל פיזי שליו ונינוח, ואף לעבר בהירות מנטלית ורווחה גופנית-נפשית. על ידי פישוט חיינו, הגדרה מחדש של סדרי עדיפויות, טיפוח נוכחות קשובה ומודעת, צמצום המיותר והדגשת החשוב לנו, אנו סוללים את הדרך לשיפור הבריאות הנפשית ולתחושת משמעות והגשמה עמוקות יותר.


הדרך לעבר מינימליזם ובריאות נפשית משופרת היא תהליך אישי הדורש זמן, סבלנות, דיוק וכוונון. לדרך הזו אין סט חוקים סדור של עשה ואל תעשה. כל אחד, בדרכו, יכול למצוא את שעובד הכי טוב עבורו, לאמץ פשטות, ולגלות את השמחה בחיים ללא עומס.



 

יערה

 

 

 


על מינימליזם, בודהיזם, מיינדפולנס ובריאות נפשית

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page