top of page
Wooden Furnitures

סטרס – גורמים, השלכות ומשאבים להתמודדות

תמונת הסופר/ת: יערה עירוןיערה עירון

סיטואציות רבות בחיינו יכולות להוביל לחוויה של סטרס. אנו חווים לחץ ומתח כאשר אנו חווים משהו חדש, לא צפוי או מאיים, או כאשר אנחנו מרגישים שיש לנו מעט שליטה על הסיטואציה.


שכול, גירושין או פרידה, אובדן עבודה או קשיים כלכליים, עומס בעבודה או בלימודים, כולם עשויים לגרום לסטרס. גם שינויים חיוביים בחיים, כמו מעבר לדירה גדולה יותר, רילוקיישן, קבלה ללימודים או קידום בעבודה יכולים להיות מקור ללחץ.


כאשר אנו חווים סטרס, מופרשים בגופנו הורמוני לחץ ומופעלת תגובת לחימה/בריחה/קיפאון. התגובה הזו נועדה לעזור לנו להתמודד במהירות עם סיטואציות מסוכנות, למשל בהיתקלות מול שודד, או נמר. במידה והורמוני הלחץ היו מופרשים לעיתים רחוקות, כאשר אנו ניצבים בפני איום ממשי, הכל היה בסדר. אבל מה קורה כשאנחנו חווים יותר מידי סטרס לאורך יותר מידי זמן?


כאשר אנו חווים סטרס באופן יומיומי, נוצר מצב כרוני של הפרשת הורמוני לחץ, דריכות גופנית והצפה חושית ורגשית. לאורך זמן כושר ההתמודדות שלנו והתפקוד שלנו עלולים להיפגע, וכך גם הבריאות הפיזית והנפשית שלנו : אנו עשויים לחוות כאבי ראש, צוואר תפוס, מצב רוח ירוד, חרדה, דיכאון... מוכר?


אז מה עושים עם כל הלחץ הזה?

ראשית נרצה להגביר את המודעות שלנו במהלך היומיום ולאתר את הגורמי מעוררי הלחץ סביבנו ובתוכנו. עבודה? לימודים? סטנדרטים פנימיים גבוהים? פרפקציוניזם? דרישות סביבתיות? מהמשפחה? מהחברים? מבן/בת הזוג?

לאחר שאיתרנו את מחוללי הלחץ בחיינו נרצה לבדוק האם ניתן לצמצם אותם או לשנות את התפיסה שלנו לגביהם ובהתאם לכך את גם את התגובה שלנו כשאנו חווים אותם. כך נוכל גם ליצור סביבה שיש בה פחות מחוללי סטרס, וגם להתמודד טוב יותר עם גורמי סטרס שלא ניתן לצמצם או להרחיק.


מעבר לז,ה נרצה להגביר את המשאבים שלנו להתמודדות עם לחץ - כל מה שעוזר לנו להרגע, להשתחרר, לפרוק מעלינו את עול החיים. באופן משמח יש הרבה דרכים להפחית לחץ והרבה משאבים להתמודדות עם לחץ, כך שתוכלו לבחור את המשאבים שמתאימים לכם: ריצה בים, כתיבת יומן, שיתוף חברים, מדיטציה, האזנה למוסיקה, ריקוד.


הצד החיובי של סטרס

חשוב להדגיש כי סטרס הוא גם דבר חיובי ומקדם - כאשר הוא מגיע במינון מתאים (הכל במידה!).

סטרס, כאמור, עוזר לנו לפתח תגובת הילחם/ברח ולהתגונן מפני איום, אך מעבר לכך סטרס יכול לקדם אותנו גם בסיטואציות יומיומיות. הוא יכול לסייע לנו להתמודד עם אתגרים למרות פחד וכאב, כך שנצליח למשל לרוץ מרתון או לנאום בפני אולם שלם. הוא מסייע לנו לדחוף קדימה, לזהות את מתי פחות נוח ונעים לנו, ולצאת מאזורי הנוחות שלו ולהתמודד עם חוויות חדשות. במצד תקין, לאחר האירוע המלחיץ הורמוני הלחץ יחזרו לשגרה והמערכת שלנו תירגע.

כלומר, סטרס הוא ממש לא רק שלילי, אלא הוא יכול לעזור לנו להתפתח ולצמוח (אפשר לקרוא כאן עוד על Growth stress mindset).


 

יערה








bottom of page